سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بیماری هوچکین بالغین - سایت رسمی دکترحسین میرزایی
بارالها ! ... قلبم را از وحشت آفریدگانِ بدت بپوشان، و انس به خود و دوستان و فرمانبرانترا به من ببخش . [امام سجّاد علیه السلام ـ در دعایش ـ]
منوی اصلی

[خـانه]

[  RSS  ]

[شناسنامه]

E_mail:doctor_h_m@yahoo.com

[ورود به بخش مدیریت]

لوگوی وبلاگ
بیماری هوچکین بالغین - سایت رسمی دکترحسین میرزایی
بایگانی
پاییز 1384
موضوعات

اوقات شرعی
لینک دوستان

لوگوی دوستان

جستجوی وبلاگ
:جستجو

با سرعتی بی نظیر و باور نکردنی و اعجاب انگیز متن یادداشتهارا کاوایش کنید!

موسیقی وبلاگ
اشتراک در خبرنامه
 
ارسال پیغام خصوصی
یــــا _هوالشافی _یامن اسمه دواءوذکره شفاء_تنت به نازطبیبان نیازمندمبادوجودنازکت آزرده گزندمباد_کاربرعزیزبه سایت رسمی دکترحسین میرزایی خوش آمدید شمامی توانیدسوالات خودرابه ایمیل این جانب ارسال کنیدویا باکلیک برروی آدمک فوق به صورت آن لاین ویاآف لاین مشکلات خودرادرمیان بگذاریدوپاسخ خودرادریافت نمایید
کل بازدیدهای وبلاگ
115177
بازدیدهای امروز وبلاگ
125
آمار بازدیدکنندگان

[گرفتن کد آمار وبلاگ ]

پارسی بلاگ
www.parsiblog.com

مطالب زیر توسط دکترحسین میرزاییE_mail:doctor_h_m@yahoo.com نوشته شده است!

عنوان متن بیماری هوچکین بالغین یکشنبه 84 مهر 17 ساعت 11:4 عصر

بیماری هوچکین بالغین 
- اطلاعات عمومی
     - بیماری هوچکین چیست ؟
- مرحله بندی بیماری
     - مراحل بیماری هوچکین بالغین
     - مرحله  I
     - مرحله II
     - مرحله III
     - مرحله IV
- نگاهی اجمالی به روشهای درمان
     - چگونه بیماری هوچکین بالغین مداوا می شود ؟
     - درمان بر اساس مرحله استقرار بیماری
- مرحله I از بیماری هوچکین بالغین
     - مرحله IA
     - مرحله IB
- مرحله II از بیماری هوچکین بالغین
     - مرحله IIA
     - مرحله IIB
- مرحله III از بیماری هوچکین بالغین
     - مرحله IIIA
     - مرحله IIIB
- مرحله IV از بیماری هوچکین بالغین
- عود بیماری هوچکین بالغین
اطلاعات عمومی
بیماری هوچکین چیست ؟
بیماری هوچکین نوعی لنفوم است . لنفومها سرطانهایی هستند که در دستگاه لنفاوی بدن ( جزئی از دستگاه ایمنی )‌شکل میگیرند ، دستگاه لنفاوی از لوله های باریکی ساخته شده است که همچون رگهای خونی در تمام بدن منشعب می شوند . رگهای لنفاوی مایعی آبکی و بدون رنگ بنام " لنف " هستند که حاوی گلبولهای سفید خون بنام " لنفوسیت " می باشد . در مسیر رگهای لنفاوی ، اندامهای کوچک لوبیایی شکلی بنام " گره های لنفی " یا " غدد لنفاوی " واقع شده اند ، تجمع این گره ها را بصورت خوشه ای می توان در زیر بغل ، لگن ، گردن و شکم مشاهده نمود . غدد لنفی سازنده  و ذخیره کنندهء سلولهایی هستند که با عفونتها مبارزه می کنند .
طحال  ( اندامی در قسمت بالای شکم که سازنده لنفوسیتها و نیز تصفیه کننده خون از سلولهای خونی پیر و فرسوده می باشد ) ، تیموس ( اندامی کوچک در پشت استخوان جناغ ) و لوزه ها ( اندامی در گلو ) نیز جزئی از دستگاه لنفاوی می باشند .
از آنجائیکه بافت لنفاوی در اکثر قسمتهای بدن وجود دارد ،‌بیماری هوچکین می تواند تقریبا از هر نقطه ای از بدن آغاز شود . سرطان می تواند به هر قسمت از بدن نظیر کبد ، مغز استخوان ( بافت اسفنجی شکل که  داخل استخوانهای بزرگ قرار دارد و سازنده سلولهای خونی است ) و طحال منتشر شود .
لنفومها به دو گروه تقسیم می شوند : بیماری هوچکین و لنفومهای غیر هوچکین . سلولهای سرطانی در بیماری هوچکین ، نمای خاصی در زیر میکروسکوپ دارند .
بیماری هوچکین بالغین عمدتا بالغین جوان و افراد بالای  ٥٥ سال را تحت تأثیر قرار می دهد . همچنین ممکن است این بیماری در افراد مبتلا به سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) دیده شود که درمان خاص خود را می طلبد ، بیماری هوچکین می تواند در کودکان نیز اتفاق افتد ، درمان سرطان درکودکان با نوع بالغین متفاوت است . در صورتیکه هر یک از علائم زیر برای مدتی بیش از ٢ هفته در فردی دیده شود باید به پزشک مراجعه نماید :
- بزرگ شدن غیر دردناک غدد لنفاوی گردن ،‌ زیر بغل یا کشاله ران .
- تب .
- تعریق شبانه .
- خستگی .
- کاهش وزن بدون اینکه فرد رژیم لاغری گرفته باشد .
- خارش پوست .
اگر این علائم وجود داشته باشد ، پزشک بدقت ناحیه گردن ، زیر بغل و کشاله ران را از نظر تورم با وجود غده بررسی می نماید . در صورتیکه غدد لنفاوی طبیعی بنظر نرسند ، پزشک تکه کوچکی از آن را برداشته و در زیر میکروسکوپ به مطالعه آن می پردازد تا دریابد آیا سلولهای سرطانی وجود دارند یا خیر . این روش " تکه برداری " یا " نمونه برداری " نامیده میشود . شانس بهبودی ( پیش آگهی ) و انتخاب  شیوه درمان به مرحله استقرار بیماری ( بیماری در یک ناحیه متمرکز است یا در بدن منتشر شده است ) ، اندازه ناحیه بزرگ شده ،‌نتایج آزمایشات خونی ، نوع علائم بیماری ، سن و جنس بیمار و وضعیت عمومی وی بستگی دارد .
مرحله بندی بیماری
مراحل بیماری هوچکین بالغین
بعد از تشخیص بیماری هوچکین ، آزمایشهای زیادی انجام می گیرد تا دریابند آیا سرطان محدود به یک ناحیه بوده یا به قسمتهای دیگر بدن منتشر شده است ، این کار " مرحله بندی " نامیده  می شود . پزشک برای طرح ریزی برنامه درمان بیمار باید از مرحله استقرار سرطان آگاهی داشته باشد .
روشهایی که برای تعیین مرحله بیماری مورد استفاده قرار می گیرد شامل آزمایشات خونی و شیوه های مختلف عکسبرداری با اشعه x  می باشد . این کار " مرحله بندی بالینی " نامیده میشود .
در برخی موارد نیاز است پزشک با یک عمل جراحی بنام " لاپاروتومی " برشی در روی شکم ایجاد کرده تا به مشاهده مستقیم اندامهای داخل شکم ، از نظر وجود سرطان در آنها ، بپردازد و در صورت لزوم از بافتهای مشکوک تکه برداری کرده و با مطالعه آنها در زیر میکروسکوپ دریابد آیا سلولهای سرطانی وجود دارند یا خیر . این روش " مرحله بندی پاتولوژیک " نامیده می شود .
هر یک از مراحل بیماری هوچکین بر حسب اینکه " نشانه های B " در فردی وجود داشته باشد یا خیر به دو گروه
"A" و " B " تقسیم بندی می شود . " نشانه های B " شامل کاهش وزن بیش از ١٠ % در طی ٦ ماه گذشته ، تب با علت ناشناخته غیر از بیماری هوچکین و تعریق شبانه که بدن را کاملا خیس می کند می باشد . بعنوان مثال اگر فردی در مرحله I بیماری است و نشانه های B در وی یافت نمی شود مرحله استقرار بیماری او ، IA خواهد بود . و اگر در مرحله I باشد و نشانه های B نیز در او یافت شود مرحله استقرار بیماری در وی IB خواهد بود .
مرحله بندی زیر برای بیماری هوچکین مورد استفاده قرار می گیرد :
مرحله I
          سرطان تنها در غدد لنفاوی یک ناحیه یافت شده و یا فقط در یک ناحیه یا اندامی خارج از غدد لنفاوی وجود دارد .
مرحله II
         وجود هر یک از موارد زیر حکایت از مرحله II بیماری دارد :
- سرطان در غدد لنفاوی دو ناحیه یا نواحی بیشتر و در یک طرف دیافراگم وجود دارد . ( عضله نازکی که در زیر ریه ها بوده و به فرآیند تنفس کمک می کند ) .
- سرطان تنها در یک ناحیه یا اندامی خارج از غدد لنفاوی و نیز در گره های لنفی اطراف آن وجود دارد . سایر نواحی غدد لنفاوی در همان سمت دیافراگم هم ممکن است حاوی سرطان باشند .
مرحله III
          سرطان در غدد لنفاوی دو طرف دیافراگم یافت می شود . همچنین سرطان ممکن است به یک ناحیه و یا اندامی نزدیک غدد لنفاوی گرفتار و / یا طحال منتشر شده باشد .
مرحله IV
        هر یک از موارد زیر نشاندهنده استقرار بیماری در مرحله IV است :
- سرطان به بیش از یک نقطه از یک اندام با سایر اندامهای خارج از دستگاه لنفاوی منتشر شده است .
- سلولهای سرطانی ممکن است در غدد لنفاوی نزدیک این اندامها یافت شوند یا نشوند .
- سرطان فقط به یک اندام ، خارج از دستگاه لنفاوی ، انتشار یافته اما غدد لنفاوی دور از این اندام نیز گرفتار هستند .
عود
منظور از عود سرطان ، بازگشت مجدد آن علیرغم درمان می باشد ، سرطان ممکن است در همان ناحیه ای که ابتدا آغاز شده بود یافت شود و یا نقطه ای دیگر از یدن شکل گیرد .
نگاهی اجمالی به روشهای درمان
چگونه بیماری هوچکین بالغین درمان میشود ؟
روشهای درمانی  متعددی برای بیماران مبتلا به بیماری هوچکین وجود دارد . ٢ نمونه از آنها عبارتند از :
- پرتو درمانی ( استفاده از پرتو های پر انرژی x یا سایر پرتوها برای کشتن سلولهای سرطانی و کوچک کردن توده )
- شیمی درمانی ( استفاده از داروها برای کشتن سلولهای سرطانی و کوچک کردن توده ).
در پرتو درمانی از پرتوهای پر انرژی x برای انهدام سلولهای سرطانی و کوچک نمودن اندازه‌ء توده استفاده میشود . تابش پرتوها معمولا توسط دستگاهی که خارج از بدن بیمار قرار دارد انجام می شود ( پرتو درمانی خارجی ). عمل پرتوتابی که به گردن ، قفسه سینه ، غدد لنفاوی زیر بغل انجام میشود ، " پرتو درمانی پوششی " نامیده میشود . پرتو درمانی پوششی و پرتو درمانی غدد لنفاوی بالای شکم ، طحال و غدد لنفاوی لگن " پرتو تابی  غده ای تام " نامیده میشود.
در شیمی  درمانی از داروها برای بهلاکت رساندن سلولهای سرطانی و کوچک کردن اندازه ء توده استفاده  میشود .
شیمی درمانی بصورت قرص ، تزریق عضلانی یا وریدی تجویز میشود . شیمی درمانی یک درمان فراگیر است زیرا دارو  وارد جریان خون شده ، در تمام بدن سیر کرده و سلولهای سرطانی را هر جا که باشند تحت تأثیر قرار می دهند .
همچنین استفاده از پیوند مغز استخوان برای برخی از بیماران بعنوان یک طرح تحقیقاتی در دست مطالعه است .
پیوند مغز استخوان یک روش درمانی نوین بحساب می آید . گاهی اوقات بیماری هوچکین به شیمی درمانی و پرتو درمانی مقاومت نشان می دهد . در نتیجه ممکن است از مقادیر بالای داروهای ضد سرطان برای درمان بیماران استفاده شود . از آنجا که مقادیر زیاد این داروها باعث تخریب مغز استخوان می شود ، قبل از شروع درمان مغز استخوان از استخوانها برداشته میشود . آنرا منجمد می کنند . سپس بیمار را با مقادیر بالای داروهای شیمی درمانی همراه یا بدون پرتو درمانی تحت مداوا قرار می دهند .  در مرحله آخر مغز استخوان منجمد شده را از حالت یخ زدگی خارج کرده و بوسیله یک سوزن وارد سیاهرگ بیمار می کنند تا جانشین مغز استخوان تخریب شده گردد ، این روش " پیوند اتولوگ " نامیده می شود . اگر مغز استخوان از فرد دیگری غیر از بیمار گرفته شده باشد آنرا " پیوند آلوژنئیک " می نامند .
" پیوند سلولهای مادر خون محیطی "  نوعی دیگر از پیوند اتولوگ می باشد . خون بیمار از دستگاهی عبور داده میشود که " سلولهای مادر " را برداشت می کند ( سلولهای نا بالغی که تمام سلولهای خونی از آنها شکل می گیرند ) و خون مجددا وارد بدن بیمار می شود . این روش " لوکو فرز " (Leukopheresis) نامیده میشود و معمولا ٣ تا ٤ ساعت بطول می انجامد . سلولهای مادر تحت درمان با داروها قرار میگیرند تا آن سلولهایی که سرطانی هستند کشته شوند . محصول نهایی تا زمان پیوند به بیمار ، منجمد می شود . این روش ممکن است به تنهایی یا همراه با پیوند اتولوگ مغز استخوان انجام شود .
در صورتیکه پزشک بتواند این عمل را در بیمارستان انجام دهد که بیمار قادر به گرفتن ٥ بار پیوند مغز استخوان در سال باشد ، شانس بهبودی بنحو قابل ملاحظه ای افزایش میابد .
درمان بر اساس مرحله استقرار بیماری
بیماران ممکن است بوسیله واکسن آنفلوآنزا ، ذات الریه و مننژیت هم قبل از درمان و هم چند سال بعد از آن ، در برابر عفونت ایمن سازی شوند . درمان بیماری هوچکین بالغین به مرحله استقرار بیماری ، نوع سرطان ، سن بیمار ، وضعیت حاملگی فرد ، سابقه عمل جراحی برای تشخیص مرحله بیمار ، علائم و وضعیت عمومی فرد بستگی دارد .
ممکن است برای فرد درمان استاندارد که اثر بخشی آن قبلا ثابت شده است در نظر گرفته شود . یا اینکه بیمار را در مطالعاتی که روی روشهای نوین درمانی تحقیق می کند ، شرکت داد . البته تمام بیماران با درمان استاندارد مداوا نمی شوند و برخی از این درمانها عوارض جانبی زیادی دارند . در طی ٥ تا ١٥ سال بعد از درمان ، برخی بیماران مبتلا به نوع دیگری از سرطان می شوند که می تواند ناشی از درمان آنها باشد لذا باید مرتبا با پزشک معالج در ارتباط بود .
بهمین علت اکنون پزشکان روی روشهای درمانی جدید در حال مطالعه هستند .
مرحله I از بیماری هوچکین بالغین
درمان مبتنی است بر اینکه آیا بیمار در مرحله IA قرار دارد یا IB و همچنین سرطان در کجا یافت شده است .
مرحله IA
        اگر سرطان در بالای دیافراگم باشد و بخش وسیعی از قفسه سینه را گرفتار نکرده باشد ، درمان یکی از موارد زیر خواهد بود .
١- شیمی درمانی ترکیبی و پرتو درمانی .
٢- پرتو درمانی پوششی به یک ناحیه و غدد لنفاوی بالای شکم .
٣- فقط پرتو درمانی برای یک ناحیه آنهم بعد از عمل جراحی که تشخیص دهنده محل توده کجاست .
٤- آزمونهای بالینی شامل شیمی درمانی ترکیبی به تنهایی .
اگر سرطان در بالای دیافراگم باشد و بخش وسیعی از قفسه سینه را گرفتار کرده باشد ، درمان یکی از موارد زیر خواهد بود  :
١- پرتو درمانی پوششی همراه با شیمی درمانی .
٢- پرتو درمانی پوششی به یک ناحیه وسیع و به غدد لنفاوی بالای شکم .
اگر سرطان در زیر دیافراگم باشد ، درمان یکی از موارد زیر خواهد بود :
١- پرتو درمانی .
٢- شیمی درمانی ترکیبی همراه با پرتو درمانی .
٣- آزمونهای بالینی شامل شیمی درمانی به تنهایی .
مرحله IB
درمان بیمارانیکه دارای " نشانه های B " هستند یکی از موارد زیر میباشد
١- شیمی درمانی ترکیبی همراه یا بدون پرتو درمانی .
٢- استفاده از روشهای نوین در دست مطالعه شامل شیمی درمانی به تنهایی .
مرحله II از بیماری هوچکین بالغین
درمان بستگی به این دارد که بیمار در مرحله IIA قرار دارد یا IIB و همچنین سرطان در کجا قرار گرفته است .
مرحله IIA
اگر سرطان در بالای دیافراگم باشد و بخش وسیعی از قفسه سینه را گرفتار نکرده باشد ، درمان یکی از موارد زیر خواهد بود :
١- شیمی درمانی ترکیبی بهمراه پرتو درمانی .
٢- پرتو درمانی پوششی به ناحیه مورد نظر و به غدد لنفاوی بالای شکم .
٣- پرتو درمانی پوششی فقط به ناحیه مورد نظر آنهم بعد از عمل جراحی که محل توده را مشخص میکند .
٤- استفاده از روشهای نوین در حال مطالعه نظیر شیمی درمانی ترکیبی به تنهایی .
اگر سرطان در بالای دیافراگم بوده و بخش وسیعی از قفسه سینه را درگیر کرده باشد درمان یکی از موارد زیر خواهد بود .
١- پرتو درمانی پوششی به ناحیه مورد نظر بهمراه شیمی درمانی .
مرحله IIB
درمان بیمارانیکه دارای " نشانه های B " هستند یکی از موارد زیر میباشد.
١- شیمی درمانی ترکیبی همراه یا بدون پرتو درمانی .
٢- استفاده از روشهای نوین در دست مطالعه شامل شیمی درمانی به تنهایی .
مرحله III از بیماری هوچکین بالغین :
درمان به محل قرار گرفتن سرطان و اینکه آیا بیمار در مرحله IIIA می باشد  یا IIIB بستگی دارد :
مرحله IIIA :
 اگر سرطان بخش وسیعی از قفسه سینه را گرفتار نکرده باشد درمان یکی از موارد زیر خواهد بود :
١- شیمی درمانی ترکیبی به تنهایی .
٢- شیمی درمانی ترکیبی بهمراه پرتو درمانی .
٣- استفاده از روشهای نوین در دست مطالعه شامل شیمی درمانی .
مرحله IIIB :
درمان یکی از موارد زیر خواهد بود :
١- شیمی درمانی ترکیبی همراه با پرتودرمانی .
٢- استفاده از روشهای نوین در دست مطالعه شامل شیمی درمانی .
مرحله IV از بیماری هوچکین بالغین :
درمان یکی از موارد زیر خواهد بود :
١- شیمی درمانی ترکیبی .
٢- شیمی درمانی ترکیبی و پرتو درمانی .
٣- استفاده از روشهای جدید در دست مطالعه شامل شیمی درمانی همراه با پیوند مغز استخوان .
عود بیماری هوچکین بالغین
درمان سرطان راجعه‌ به این بستگی دارد که بیماری در بازگشت کدام بخش را گرفتار کرده و آیا قبلا بیمار ، درمانی را دریافت کرده است یا خیر ؟ اگر درمانی را که قبلا بیمار گرفته شامل پرتو درمانی بدون شیمی درمانی بوده است ، ممکن است برای بیمار شیمی درمانی در نظر گرفت .
اگر قبلا به بیمار شیمی درمانی بدون پرتو درمانی داده شده است و سرطان در بازگشت تنها غدد لنفاوی را تحت تأثیر قرار داده ، پرتو درمانی به غدد لنفاوی با یا بدون شیمی درمانی اضافی ممکن است تجویز شود . اگر سرطان در بازگشت بیش از یک ناحیه را گرفتار کرده ممکن است شیمی درمانی بیشتری به بیمار داده شود یا اینکه از روشهای نوین در دست مطالعه مثل شیمی درمانی با مقادیر بالا بهمراه پیوند مغز استخوان یا پیوند سلولهای مادر خون محیطی استفاده شود .

نظرات شما ( )

Powered by : پارسی'>http://www.parsiblog.com/">پارسی بلاگ
Template Designed By : MehDJhttp://khafansara.parsiblog.com/">MehDJ

سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سفارش تبلیغ
صبا ویژن